maandag 20 januari 2014

©

rommelen         

tot de dag dat
het vuil zich verenigt
de kranten zich beraden
en de kasten hun grieven
aan mij openbaren
ben ik gewoon
maar wat
aan het rommelen

14 mei 2012
Ellen van Hierden

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Niet lang geleden was het weer zover. Er werd me gevraagd mezelf voor te stellen aan anderen aan de hand van de vraag “…en wat doe jij?”

Ik raak in de war van zo’n vraag in zo’n situatie. Wat ik doe? Ik doe heel veel, maar ook heel veel niet. Wat kan en wil ik dan zeggen? Ik heb geen functieomschrijving waaraan ik mijn identiteit kan ontlenen, dus dat gemak heb ik niet. Ik ben geen “…”  of “…”. Ja, ik schrijf wel, maar ben ik dan schrijver? En ik dicht ook en veel, dus ben ik dan dichter? Ik doe dit echter niet al mijn hele leven en ik doe ook zoveel meer dan dat, waardoor ik me met deze benamingen erg gereduceerd voel. Ik was en ben niet alleen maar dit, maar moet ik dan alles gaan opnoemen wat ik doe om te laten zien wie ik ben?

Behalve verward voel ik me ook vaak opstandig bij zo’n vraag. Ik vraag me zelf af waarom. Omdat ik heimelijk denk dat ik toch ben wat ik doe? Of omdat ik denk dat andere mensen vinden dat ik ben wat ik doe? Of omdat ik báng ben dat andere mensen vinden dat ik ben wat ik doe?

Voor mij is het helder: ik ben én ik doe. Het laatste vloeit meestal voort uit het eerste, maar zoals water in de rivier één kant op stroomt, zo laat ook dit zich niet omkeren. Als je kijkt naar wat ik doe, dan kijk je naar de golven in het water dat een bepaalde kant op stroomt. Net als iedereen ken ik hoge golven en lage golven, rustig gekabbel en woeste stromen, maar één golf is nog niet mij. De golven, ik, jij, hebben hun bron, hun oorsprong, hun wezenlijke zijn. De golven ontspringen uit deze bron, veranderen onderweg onder invloed van wat ze tegenkomen, maar ze zijn niet de bron. De bron blijft onveranderd, de bron blijft dat wat de rivier tot rivier maakt, dat wat mij maakt tot wie ik ben.


En omdat er meestal niet zo'n ingewikkeld en lang antwoord wordt verwacht, zeg ik daarom dat ik gewoon maar wat aan het rommelen ben. Ik kabbel op mijn stroom en ik weet dat jij en ik zoveel meer zijn dan alleen onze golven.